A különbség tisztítás és fertőtlenítés között

A lakástakarítás egy általános kifejezés, mely minden embernek mást jelent. Attól függően, hogy ki mit tanult otthon, mindenki különböző módon lát neki a munkálatoknak, legyen az ablaktisztítás, kárpittisztítás, vagy szőnyegtisztítás. Mielőtt mi is belefognánk, nézzük meg először az alapvető különbséget a tisztítás és fertőtlenítés között.

Tisztítás
A tisztítás egy olyan folyamat, mely során eltüntetjük a látható szennyeződéseket. Ezt megtehetjük egyszerű szappan vagy mosószer és víz keverékével. Az így megtisztított felület ugyan tisztának látszik, azonban ezek a tisztítószerek nem ölik meg az ide telepedett baktériumokat és kórokozókat.

Fertőtlenítés
A fertőtlenítés egy adott felületen kórokozók elpusztítását jelenti, ezzel is meggátolva, hogy kárt tegyenek egészségünkben. A tisztítástól eltérően itt már erősebb kémiai szerekhez kell nyúlnunk, melynek csomagolásán is feltüntetik, hogy a szer alkalmas fertőtlenítésre. A fertőtlenített felület nem mindig jár együtt a szennyeződések eltüntetésével, így célszerű egy alapos tisztítás után lefertőtleníteni a kívánt felületet.fertőtlenítés

Mikor szükséges fertőtleníteni, és mikor elég a tisztítás?

A tisztításnak rutinszerű folyamatnak kell lennie, mely történhet napi, heti, havi és szezonális jelleggel. Ennek célja, hogy rendet tartsunk otthonunkban, megelőzzük a kórokozók szaporodását, és megőrizzük otthonunk és annak berendezéseinek értékét. Napi rendszerbe kell iktatni például minden olyan felület tisztítószeres meleg vízzel történő mosását, amit gyakran használunk, mint például a munkalapok, kilincsek és villanykapcsolók.

Fertőtlenítésre akkor kell sort kerítenünk, ha valaki a családban megbetegedett, vagy legyengült az immunrendszere, esetleg épp egy vírus garázdálkodik környezetünkben. Azonban ilyenkor is figyeljünk, hogy a fertőtlenítőszerek túlzott használatával átbillenhetünk a ló túloldalára, ellenállóvá téve így a baktériumokat, melyek ezt követően sokkal jobban ragaszkodnak majd hozzánk, mint ahogy mi azt szeretnénk. A hatékony fertőtlenítés során ne felejtsük el a felületen hagyni a szert, hogy az kifejtse hatását, és semmiképp se kezdjük el otthon vegyíteni a tisztítószereket, ugyanis ez nem várt kémiai hatásokkal egészségkárosító is lehet. A védelemről sem szabad megfeledkeznünk, mindig használjunk kesztyűt, és a szoba szellőzését is meg kell oldanunk erre az időszakra.

 

Amennyiben te is tökéletes tisztaságra vágysz, de elkerülnéd az ezzel járó fáradságos munkálatokat, cégünk professzionális segítséget nyújt, legyen célod a csíkmentes ablaktisztítás, a mélyreható szőnyegtisztítás, vagy egy alapos, fertőtlenítő kárpittisztítás.

Start typing and press Enter to search