A nagy karácsonyi takarítás

Karácsony alkalmával egyik legtöbbet igénybevett terület – amely akár egyik kedvenc helyünk is lehet – a konyha. Többször találkozom a megrendelőknél azzal a megosztott tapasztalattal, miszerint a tisztántartása túl sok energiát és időt igényel, az elhanyagoltság viszont a hangulatot is befolyásolja, ahogy a konyhára gondolunk. Sokszor egy-egy pompás étkezés után szinte hidegzuhanyként ér bennünket a gondolat: most következik az elkerülhetetlen és próbára tevő takarítás. Ennek megelőzésére igyekszünk minél kevesebb konyhai eszközzel dolgozni, továbbá a munkafolyamatot kellően megszervezni. Ezzel máris előre gondolunk a takarítási folyamat megrövidítésére, vagyis a tervezés itt is igen fontos segítség lehet. Ezt a hozzáállást maximálisan tudom javasolni. Észrevehetően több időt tudunk spórolni a későbbiek során, ha egy eszközt, ami lehet edény vagy evőeszköz, többszöri alkalommal használjuk fel. Akár két munkafolyamat váltása között egy gyors öblítés, és már másra is tudjuk az adott eszközt használni.

Tapasztalataim azt mutatják, hogy amennyire lehet, igyekszünk minél több mindent gépesíteni. A fejlődésnek köszönhetően az utóbbi években ez alól a mosogatás sem kivétel. A háziasszonyok nagy örömére pár évtizede elérhető egy ilyen segítség, ami teljesen kiváltja a mosogatást. Vannak viszont olyan munkálatok, amelyeket nem tudunk elkerülni. Itt gondolok a karácsonyi hajrában a tűzhelyre. A tűzhelyt – nagy bánatunkra – még nem tudjuk betenni mosogatóba. Így ezzel kapcsolatban arra gondoltam, megosztok pár hasznos információt, amivel időt és energiát nyerhetünk.

Lássuk, melyek ezek a dolgok.

  • Hallomásból tudom, hogy drága nagypapám mindig mondta fiatal édesanyámnak: Kislányom, frissiben mosogass el, kevesebb időt vesz igénybe. Ez a gondolat ma is érvényes és időtálló. Köszönjük papa! Frissiben töröljük le a kifolyt ételeket, ne hagyjuk rászáradni.
  • A felületekhez válasszunk megfelelő eszközt. A boltokban már elérhetőek a műanyag dörzsik, amelyeket személy szerint más eszközökkel szemben jobban preferálok. Ezekkel az inox vagy más fém eszközöket nem sértjük fel, karcolások nem keletkeznek. Nagyon tudom ajánlani érzékeny Tefal edények mosogatásához is!
  • Óvatosan a zsíroldókkal! Bőrünkön fontos szerepet töltenek be a zsírok. Gumikesztyű használatának mellőzése kiszáradást, bőrpírt okoz, okozhat.
  • Használjunk időhatást. Nem elég a felületre fölvinni tisztítószert. Hagyjuk pár percig a gáztűzhelyen. Túl sokáig azonban ne hagyjuk rajta, mert maró hatása lehet.
  • A tisztítószert mossuk le időközönként. A szennyeződéssel telt tisztítószer inaktívvá válik, ugyanis szerkezetében telített lesz.
  • Használjunk spray zsíroldókat, a szórással több helyre tudjuk eljutatni a tisztítószert.
  • A gáztűzhely rózsáinál használjunk fogkefét a hatékonyság és a munkatempó növelése érdekében.
  • Munkavégeztével semlegesítsünk. Tisztítószermentes törlőkendővel töröljük át egész a gáztűzhelyt, a felületen maradt tisztítószer egészség és felületkárosító hatással lehet.

Amennyiben ezeket a szabályokat betartjuk, akkor a takarítás megtakarítás is egyben, azaz rengeteg időt tudunk megspórolni. Ha viszont önnek ehhez nincsen kedve, vagy ideje, mit tegyen? Hívjon minket. Elakadt vagy kérdése lenne? Keressen fel bizalommal.

Start typing and press Enter to search